“Amazing Grace, hoe mooi is het geluid”

15 mei

“Amazing Grace, hoe mooi is het geluid”

Daily Mirror, Sri Lanka 2008

Door Jennifer Anandanayagam

Toen de vier weken oude Kumara (later Tjaco van der Weerd genoemd) werd meegenomen naar Nederland vanuit Matara, Sri Lanka waar hij werd geboren, door zijn Nederlandse adoptieouders, kon waarschijnlijk niemand zich voorstellen dat dit jongetje een passie zou vinden die zijn leven zo zou beínvloeden. Zodra Tjaco in Nederland kwam, betrad hij een nieuwe wereld; niet alleen wat betreft zijn fysieke leefomgeving maar in eerste instantie met zichzelf. De achttienjarige Tjaco heeft drie oudere zussen, allemaal afkomstig uit Sri Lanka. In het begin waren de piano en het orgel instrumenten waarmee de vierjarige Tjaco begon te expirimenteren en zijn wijsjes vulden het huis. Geboren met 50% gezichtsvermogen, werd de jonge Tjaco volledig blind toen hij zeven jaar was. Nadat hij zichzelf de basisbeginselen van het bespelen van de piano en het orgel had aangeleerd, begon hij op zijn negende met muzieklessen. Zijn familie, die ook altijd in de muziek heeft gezeten, steunden hem bij zijn tallent en spoorde hem aan om, ondanks dat hij meer geínteresseerd was in orgel spelen, ook piano te leren spelen. Op zevenjarige leeftijd, toen hij volledig blind was, was er een mogelijkheid om een operatie te ondergaan waarbij Tjaco 50% van zijn gezichtsvermogen terug zou kunnen krijgen, maar na de operatie bleek dit niet het geval. Zijn basisonderwijs volgde hij op een reguliere school waar al zijn klasgenoten konden zien. Daarna volgde hij in 2002 het voortgezet onderwijs op een speciale school, opgericht voor visueel gehandicapte kinderen. Tegelijk met het onderwijs werd hij steeds behendiger in het bespelen van piano en orgel. Na het volgen van zijn lessen kreeg hij de kans om masterclasses te krijgen met zes proffessionele orgel- en pianospelers die hun instrumenten wereldwijd bespelen. Tjaco begon in Nederlandse kerken te spelen en na verloop van tijd kon hij toelatingsexamen doen voor het conservatorium die hem de kwalificaties kon geven om de deur te open een professioneel speler te worden.


Repertoire
Op het conservatorium gebruikt Tjaco gesproken muziek waarbij alle noten worden uitgesproken en dit leert hem spelen. Hij speelt ook muziek op het gehoor. Sinds 2003 begon hij met officiële concerten. De eerste was in Nederland. Hij heeft ook gespeeld in Duitsland, Frankrijk, Engeland en één van de kleine Russische staten.  Volgend jaar hoopt hij door de Verenigde Staten te reizen om een groot Nederlands koor te begeleiden. Het jaar 2003 zag Tjaco beginnen met optreden op nationaal niveau. en hij werd ook gevraagd om te spelen op de Nederlandse televisie. Hij is God dankbaar dat zijn handicap hem er niet van heeft weerhouden  om de wereld rond te reizen en op te treden voor publiek met zijn loofwaardige gift.
In januari 2008 startte Tjaco zijn eigen bedrijf dat hij de naam gaf die hij zelf bij zijn geboorte in Sinhala kreeg. Zijn bedrijf kreeg de naam “Cumara Music” en neemt cd’s op die over de hele wereld verkocht worden. Hij heeft tot nog toe twee cd’s opgenomen en hij geeft ongeveer vier concerten per maand voor circa achthonderd personen. Één van zijn werkzaamheden bestaat uit het begeleiden van koren, maar hij treedt ook op, voornamelijk met shows van zichzelf. Door de tsunami aangegrepen heeft Tjaco een cd gemaakt om geld in te zamelen en hij spreekt over vertrouwen in God ondanks de rustverstoring die op het eland Sri Lanka heeft plaatsgevonden. De tweede cd werd gemaakt en uitgegeven om geld in te zamelen zodat hij een reis naar Sri Lanka, die hij een jaar geleden voor het eerst maakte, kon betalen. Grootgebracht in een Christelijk gezin, speelt hij voornamelijk Christelijke muziek en speelt hij regelmatig in kerken. Kort geleden was hij hier in Sri Lanka om de Christelijk Gereformeerde kerk (CRC) te assisteren bij een muzikale dienst. In Nederland gaat Tjaco naar de Gereformeerde kerk en dat gaf hem het gevoel dat hij het CRC hier kon helpen. Zich erg thuisvoelend hier op het eiland, zegt Tjaco dat hij zich erg betrokken voelt bij de mensen uit Sri Lanka ondanks dat hij vier weken oud was toen hij het land verliet. Op 7 augustus gaf hij een concert bij het Wellawatta CRC met de Merry An Singers en de voorstelling had het thema “Lof aan God”. Tjaco voelt dat hij gezegend is en is God dankbaar dat hij ondanks zijn visuele handicap de mogelijkheid heeft piano te spelen. “Ik speel op Nationaal niveau en ben door God gezegend met een groot tallent,” zijn zijn woorden. Eenmaal terug in Nederland is hij weer bezig met het geven van concerten om Christenen te ondersteunen en ondersteunt ook door zijn concerten een aantal projecten van het CRC in Sri Lanka.

Uiting
Wanneer je hem vraagt wat hij het leukst vindt aan piano en orgel spelen, lacht hij en antwoordt dat hij tijdens het piano of orgel spelen alle emoties die hij op dat ment voelt kan uiten. Terwijl Tjaco meestal Christelijke muziek speelt, speelt hij ook liedjes van Bach, Beethoven en Mozart. Zijn repertoire is groot en reikt van zwaar klassiek tot populaire pop en zelfs jazz. Zijn favoriete wijsje is Amazing Grace en door dat liedje hoopt hij dat mensen iets zullen zien van Jezus Christus in de muziek die hij speelt, ook al is hijzelf nog steeds blind. Hij weerspiegelt het aan de welbekende woorden van het Christelijke gezang door de Engelsman John Newton….. “Ik was ooit verloren maar nu ben ik gevonden, was blind maar nu zie ik…..” Dit om aan te geven dat hij lichamelijk blind is maar geestelijk meer ziet.

 

Vertaald door Dennis ten Boske,
www.multitekst.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *