Tjaco van der Weerd - Biografie Tjaco

Concertagenda:

 

24-06-2016
19.30 uur
Benefietconcert met samenzang
m.m.v. Nico Declerck
GKV De Levensbron, Rouveen

Meer concerten...

Tjaco

 Taalselectie Frans Taalselectie NederlandsTaalselectie Engels

Tjaco van der Weerd Bovenkerk Kampen

Tjaco van der Weerd (1990)  werd geboren op Sri Lanka. Nog in datzelfde jaar werd hij geadopteerd. Al vroeg had hij muzikale interesses. Als kleine jonge genoot hij al van de prachtige klanken van het drie-klaviers Reil - De Koff-orgel in de Poortkerk van Kampen. De toen nog slechtziende Tjaco begon zichzelf liedjes, psalmen en geestelijke liederen aan te leren op piano en orgel. De uitdaging om zijn gehoor en muzikaliteit te ontwikkelen werd sterker toen hij op zevenjarige leeftijd geheel blind werd.

Op negenjarige leeftijd begon Tjaco met het volgen van pianolessen op de muziekschool in Kampen. Hier leerde hij bij Hans Bos de grondbeginselen van de muziekleer. Na twee jaar pianoles en het behalen van zijn A-diploma Piano eerstegraads met Cum Laude voor improvisatie, maakte hij de overstap naar het kerkorgel en studeerde hij van 2002 tot 2006 verder bij John Propitius.
In de jaren daarna studeerde Tjaco bij diverse organisten. Van 2005 tot 2007 studeerde hij bij Jasper Stam muziektheorie, harmonisatieleer en improvisatie in diverse stijlen.
In 2007 volgde hij masterclasses bij de blinde organist Paul Houdijk om gesproken bladmuziek te leren. Van 2006 tot 2011 studeerde hij improvisatie in de Franse romantiek en het moderne genre bij Geerten Liefting, hoofdorganist van de St. Bonaventurakerk in Woerden.
In 2010 nam Tjaco deel aan de cursus kerkelijk orgelspel bij de VOGG. Waar hij onder anderen les kreeg van Arjan Versluis en Herman Lammers.
Ook volgde hij in 2011 masterclasses van de improvisator Gijsbert Lekkerkerker te Harmelen. 
In 2013 volgde Tjaco in Kevelaer (D) een masterclass improvisatie bij de bekende Duitse professor Wolfgang Seifen.
Op dit moment studeert Tjaco orgel bij Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk te Kampen. En piano bij de pianiste Vesna Dimcevska te Deventer.

In juli 2011 deed Tjaco mee aan het televisie programma ‘Onder Wibi’s vleugels’ en in augustus 2011 nam Tjaco deel aan het Feike Asma concours bij Johannus Orgelbouw te Ede.
In november 2014 won Tjaco de derde prijs voor vrije improvisatie tijdens het Nationaal Improvisatieconcours te Elburg.
Tijdens het Nationaal Improvisatieconcours 2015 in Elburg won Tjaco in november 2015 de eerste prijs voor het onderdeel vrije improvisatie.

Op 1 juni 2010 startte Tjaco zijn bedrijf ‘Kumara Music’, onder deze naam vervuld hij al zijn muzikale activiteiten.

Tjaco is organist van de Hervormde Gemeente te Zwartsluis waar hij het Rudolph Knol-orgel (1797) bespeelt, binnen de Protestantse Gemeente te Kampen, waar hij het Van Vulpen-orgel (1973) in Het Open Hof bespeeld en in de Gereformeerde Kerk van Genemuiden waar hij het Van Vulpen-orgel (1976) bespeeld.
Daarnaast is Tjaco als inval-organist verbonden aan de Gereformeerde Goede Herderkerk te Oldebroek, de Christelijke Gereformeerde Kerk te Hattem en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Levensbron te Rouveen.

Tjaco geeft sinds zijn eerste concert op 13 maart 2003, aan het schitterende Garrels orgel in de Nieuwe Kerk van Maassluis, tal van concerten in Nederland. Daarnaast heeft hij reedsmogen concerteren in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Roemenië en op zijn geboorteland Sri-Lanka. In de afgelopen jaren heeft hij reeds acht orgel- en samenzang-cd’s op zijn naam gezet. O.a. vanuit de Bovenkerk in Kampen, Evangelisch Lutherse Kerk te Den Haag, de Saint François, Lausanne in Zwitserland waar hij het imposante vijf-klaviers Kuhn orgel bespeelt en de St. Peter und Paul Kirche in Wiltz (Luxemburg).   

Soli Deo gloria!