Tjaco van der Weerd - Media

Concertagenda:

 

24-06-2016
19.30 uur
Benefietconcert met samenzang
m.m.v. Nico Declerck
GKV De Levensbron, Rouveen

Meer concerten...

'Ik heb 200 orgels in m'n hoofd zitten'

Tjaco van der Weerd is jong, enthousiast en ambitieus. Hij speelt uitstekend piano en orgel, heeft ondertussen al drie cd's uitgebracht en geeft concerten in binnen- en buitenland. En Tjaco is blind.

Het eerste dat opvalt bij binnenkomst is het grote orgel in de woonkamer. Het is vrijwel het enige dat Tjaco (20) meegenomen heeft naar zijn aanstaande schoonouders, waar hij tijdelijk woont. Aan het gemak waarmee hij zich er beweegt, is zijn blindheid niet te zien.

Zigeuners spelen op kerstmarkt.... - De Stentor

donderdag 09 december 2010

NIJBROEK - Het plaatsje Nijbroek is vrijdag vanaf zes uur 's avonds weer het decor van een nostalgische kerstmarkt.

Er is een optreden gepland van de blinde musicus Tjaco van der Weerd die het Knipscheer-orgel zal bespelen. Ook het zigeunertrio Béla geeft een optreden. Tevens zijn de klanken van de Veluwse Midwienterhoornbloazers uit Epe te horen.

Het dorpsplein van Nijbroek zal verlicht zijn. Bezoekers kunnen bij één van de vuurkorven genieten van een glas glühwein, de beker mogen ze daarna houden.

"Amazing Grace, hoe mooi is het geluid"

Daily Mirror, Sri Lanka 2008 

Door Jennifer Anandanayagam

Toen de vier weken oude Kumara (later Tjaco van der Weerd genoemd) werd meegenomen naar Nederland vanuit Matara, Sri Lanka waar hij werd geboren, door zijn Nederlandse adoptieouders, kon waarschijnlijk niemand zich voorstellen dat dit jongetje een passie zou vinden die zijn leven zo zou beínvloeden. Zodra Tjaco in Nederland kwam, betrad hij een nieuwe wereld; niet alleen wat betreft zijn fysieke leefomgeving maar in eerste instantie met zichzelf. De achttienjarige Tjaco heeft drie oudere zussen, allemaal afkomstig uit Sri Lanka. In het begin waren de piano en het orgel instrumenten waarmee de vierjarige Tjaco begon te expirimenteren en zijn wijsjes vulden het huis. Geboren met 50% gezichtsvermogen, werd de jonge Tjaco volledig blind toen hij zeven jaar was. Nadat hij zichzelf de basisbeginselen van het bespelen van de piano en het orgel had aangeleerd, begon hij op zijn negende met muzieklessen. Zijn familie, die ook altijd in de muziek heeft gezeten, steunden hem bij zijn tallent en spoorde hem aan om, ondanks dat hij meer geínteresseerd was in orgel spelen, ook piano te leren spelen. Op zevenjarige leeftijd, toen hij volledig blind was, was er een mogelijkheid om een operatie te ondergaan waarbij Tjaco 50% van zijn gezichtsvermogen terug zou kunnen krijgen, maar na de operatie bleek dit niet het geval. Zijn basisonderwijs volgde hij op een reguliere school waar al zijn klasgenoten konden zien. Daarna volgde hij in 2002 het voortgezet onderwijs op een speciale school, opgericht voor visueel gehandicapte kinderen. Tegelijk met het onderwijs werd hij steeds behendiger in het bespelen van piano en orgel. Na het volgen van zijn lessen kreeg hij de kans om masterclasses te krijgen met zes proffessionele orgel- en pianospelers die hun instrumenten wereldwijd bespelen. Tjaco begon in Nederlandse kerken te spelen en na verloop van tijd kon hij toelatingsexamen doen voor het conservatorium die hem de kwalificaties kon geven om de deur te open een professioneel speler te worden.

‘Voorleesfunctie op laptop werkt ideaal’

ZEIST – Ruimte om te lopen is er nauwelijks nog in zijn kamer. Met een bureau, een bed, een kast en een orgel is de relatief kleine kamer van Tjaco van der Weerd (19) vol. ,,Tja, ik moest per se een orgel hebben op mijn kamer. Dat is mijn grote hobby.’’ Op de orgelbank van het elektronische orgel liggen ook wat Cd’s met orgelmuziek; César Franck en Jean Guillou. ,,Ik luister de laatste tijd vooral veel naar de orgelmuziek van Jean Guillou. Erg mooie muziek.’’
Tjaco is sinds hij zeven is helemaal blind. Daarvoor was ik slechtziend. Ik zag zo’n 40 à 50 procent. Op mijn zevende ging het netvlies achter mijn ogen loslaten. Toen zag ik niets meer. Ik heb toen verschillende operaties gehad. Maar dat heeft geen resultaat gehad.’’

Extra levensdimensie na indrukwekkend weerzien

door Geert De Breucker

Of zijn zus, Jorieke, hetzelfde gezicht heeft als zijn moeder, ziet Tjaco niet. Hij is blind. Maar vorig jaar hoorde hij dat hun stemmen hetzelfde klinken. De 2 adoptiekinderen gingen op zoek naar hun biologische ouders. Terloops deed een bamboestok Tjaco beseffen dat zijn leven anders had kunnen verlopen.

Tjaco van der Weerd is 17 jaar en woont in Kampen. Op zijn zevende werd hij blind. Tjaco werd geboren op Sri Lanka. Toen hij enkele maanden oud was, werd hij samen met zijn 3 jaar oudere zus, Jorieke, geadopteerd door Nederlandse ouders. "Toen ik geboren werd, verliet onze vader ons", vertelt Tjaco. Zijn moeder was door haar familie verstoten en bood beide kinderen voor adoptie aan. In een land waar alleenstaande moeders geen beroep kunnen doen op een uitkering, zag de jonge vrouw geen andere oplossing.