Tjaco van der Weerd - Actueel

Concertagenda:

 

28-10-2018
16.30 uur
Zingen onder de Peperbus
m.m.v. Projectkoor
Arjan en Edith Post, Trompet

De Peperbus, Zwolle

Meer concerten...

Orgelconcert in Bovenkerk Kampen

Op zaterdag 11 juni 2016 om 20.00 uur geeft de blinde kamper musicus Tjaco van der Weerd weer zijn jaarlijks orgelconcert in de Bovenkerk van Kampen.
Zoals elk jaar doet hij dit in samenwerking met een gast musicus. Dit jaar word het concert gegeven in samenwerking met de jonge organist Marc Schippers, conservatorium student aan het Fontys conservatorium Tilburg.
Tijdens het concert wordt gebruik gemaakt van de beide orgels van de Bovenkerk.
De verrichtingen van beide organisten bij het hoofdorgel van A.A. Hinsz zijn via een beeldverbinding in de kerk te volgen.
Het programma zal bestaan uit diverse bekende en minder bekende werken uit de literatuur van o.a. J.S. Bach en M. Reger. Deze stukken zullen afgewisseld worden met improvisaties in bijpassende stijlen.
Het concert begint om 20.00 uur. De deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend. De toegang is gratis, wel is er een collecte voor de kosten van dit concert.
De beide organisten zien uit naar uw komst.

Poster concert 11 juni Bovenkerk Kampen

Tjaco van der Weerd wint Nationaal Improvisatieconcours Elburg

Het derde nationaal improvisatieconcours in Elburg is zaterdag 28 november gewonnen door Tjaco van der Weerd (1990) uit Kampen voor wat betreft het onderdeel vrije improvisatie. Hans van Haeften (1986) uit Amersfoort won het onderdeel waarbij een koraalpartita moest worden geïmproviseerd.

Dat meldt Maarten Seijbel, medeorganisator van het concours, zaterdagavond.

De tweede prijs voor het onderdeel vrije improvisatie ging naar Gerard Verwey uit Ridderkerk. Evan Bogerd uit Hasselt won de derde prijs op dit onderdeel.

Aan het concours voor jonge organisten tot 35 jaar –amateur en professioneel– in de Grote of St.-Nicolaaskerk van Elburg deden vijf deelnemers mee. Zij moesten op het koororgel een koraalpartita improviseren en op het hoofdorgel een vrije improvisatie laten horen. Het thema voor de vrije improvisatie was van de hand organist Gert Oldenbeuving uit Zutphen.

De jury werd gevormd door de organisten Petra Veenswijk (Delft), Pieter Dirksen (Culemborg) en Peter Westerbrink (Noordbroek).

Het tweede nationaal improvisatieconcours in Elburg werd vorig jaar november gewonnen door Roeland de Reuver uit Capelle aan den IJssel.

Bron: refdag.nl

The art of French organ improvisation in Bovenkerk

Op vrijdag 6 juni 2014 hoopt de blinde kamper organist Tjaco van der Weerd zijn nieuwste solo cd ‘The art of French organ improvisation’ te presenteren in de Bovenkerk te Kampen. Het concert begint om 20:00 uur en is GRATIS toegankelijk. Wel is er een collecte voor de bestrijding van de onkosten.
Bijzonder is dat de beide prachtige orgels van deze schitterende kerk door Tjaco tot klinken zullen worden gebracht.
Tjaco begint in het koor op het Reil-orgel uit 1999 waar u Tjaco goed kan zien en horen spelen, daarna wordt het programma vervolgd op het imposante Hinsz-orgel, waar middels een beamerscherm de verrichtingen van Tjaco en registranten ook goed te volgen zijn.

De nieuwe cd is opgenomen op het Kuhn orgel van de Eglise réf. St. François, Lausanne CH en op het Eisenbarth orgel van de St. Peter and Paul, Wiltz LUX.
Tijdens de avond zullen diverse stukken van de cd ten gehore worden gebracht en is deze unieke dubbel cd tegen het gereduceerde tarief van 20 euro te verkrijgen.

Musica Religiosa Orgelradio - Organistenportret: Tjaco van der Weerd

21 jaar jong en dan al verscheidene orgelcd's op je naam hebben staan, plus een persoonlijke website en een zakelijke www.kumaramusic.nl/. Dan moet je wel wat in je mars hebben. Nieuwsgierig naar wie daar achter zit kwam ik op het spoor van Tjaco van der Weerd, een van oorsprong Sri Lankaanse jongen, die ook nog de handicap van totale blindheid heeft moeten overwinnen. Luister naar wat hij nu al te bieden heeft aan improvisaties over psalmen en geestelijke liederen en hoe hij vaardig een grote menigte zanglustigen weet te begeleiden.

Te horen zijn:

  • Improvisaties over psalm 107: Marche - Petite toccata - O eeuwige Vader - Grand Toccata - Samenzang
  • Improvisatie over psalm 92
  • Improvisaties over de Lofzang van Maria
  • Improvisatie over 'Vater unser im Himmelreich': Trio met melodie in het pedaal - Scherzo - Basse de trompette
  • Gerwin van der Plaats: improvisatie over 'Hoe groot zijt Gij'
  • A l'improviste Psalm 38 vers 10

Beluisteren


Recensie orgelconcert Noordwolde

Blinde organist Tjaco van der Weerd zet wervelende performance neer in Noordwolde

dinsdag, 20 maart 2012 21:14
     

NOORDWOLDE – Op de dag na zijn 22e verjaardag verraste Tjaco van der Weerd in de kerk aan de Hoofdstraat Oost te Noordwolde zijn publiek met een uitmuntend orgelconcert. Het grote aantal bezoekers dat op dit concert afgekomen was reageerde na afloop zeer enthousiast.
Het genoegen was geheel wederzijds daar Tjaco ook aangaf te hebben genoten van het publiek.
Op verzoek van Tjaco zelf werd een camera boven neer gezet, gericht op de speeltafel. Op een groot scherm kon het publiek met eigen ogen de vingervlugheid van de jonge organist aanschouwen.
Henk Gerritsen voegt hier nog aan toe:”Het gemak waarmee deze jongen de toetsen en zeker niet te vergeten de pedalen van het orgel bedient grens aan het bovennatuurlijke. Dit waren klanken uit de Hemel.”
Vanuit het publiek is er een sterke de vraag naar een herhaling van dit concert. Tjaco antwoord hierop: 'Ik kom graag terug in het mooie en gezellige Noordwolde!'

Populaire Orgelbespelingen

Op zondag 13 maart 2011 is Tjaco weer te beluisteren in het programma de Populaire orgelbespeling van de EO op radio 5 of 747 AM. Er worden 3 stukken van zijn cd “Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen” (koraalbewerkingen vanuit de Bovenkerk in Kampen) ten gehore gebracht.


Tijd 21:40 t/m 22:00 uur
Radio 5 of 747am.
Gepresenteerd door Heleen van Dijk

Allen veel luisterplezier gewenst.

Voor het beluisteren, bekijken en bestellen van de cd gaat u naar de webshop.


 

Project School for the Blind - Sri-Lanka

Na het geweldige succes van het Benefiet Concert van 19 februari 2011 in de Bovenkerk van Kampen is bij ons het idee ontstaan om acties te blijven doen voor "School for the blind" op Sri-Lanka.


Het komende jaar zullen er regelmatig concerten gegeven worden waarbij een collecte gehouden zal worden voor deze school in Colombo, zodat wij straks met heel veel hulpmiddelen naar Sri-Lanka kunnen gaan!

Meer informatie over dit project volgt!

Hierbij ook enkele foto's van het Benefiet Concert van 19 februari in de Bovenkerk!


De cd's op de verkooptafel  


Een kijkje achter de schermen: Tjaco met zijn beide registranten, net voor het concert

De drie Tenoren in actie
De drie Tenoren in actie (met op de achtergrond Tjaco op het beamerscherm!)

Wilco achter de vleugel
Wilco Veldkamp, de pianist tijdens het benefiet concert.


 

Benefietconcert 19 februari 2011


Op Zaterdag 19 februari zal er, in samenwerking met diverse musici een benefiet concert gegeven worden voor "School for the blind" op Sri Lanka.
In 1990 werd de blinde musicus Tjaco van der Weerd geadopteerd uit Sri Lanka. Graag wil hij zijn medemens in zijn geboorteland, die net als hem een een beperking hebben, helpen waar hij kan.

Komt u ook naar dit concert om dit tot een geslaagde actie te maken en om zo, ook uw medemens, een steuntje in de rug te geven!

 

Bent u enthausiast geworden en wilt u dit concert steunen met een financiële bijdrage?? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

CD opname Lausanne

Tijdens de cd opnamen in Lausanne hebben wij bezoek gehad van het Zwitserse journaal. We hebben heel veel medewerking gehad van de gemeente Lausanne, zelfs de klokken werden 's nachts stil gezet voor de opnamen. Om aan de inwoners van Lausanne te laten zien waarom dit werd gedaan hebben ze een intervieuw gehouden met Tjaco. Dit interview hebben ze in het journaal laten zien.
Om het journaal te bekijken klikt u hier.

Tjaco van der Weerd Kumara Music cd opname Lausanne Zwitserland

 


 

Presentatie concert Bovenkerk Kampen

CD bovenkerk Kampen Tjaco van der Weerd Op Vrijdag 18 juni 2010 werd de CD "Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen" gepresenteerd met een presentatie concert in de Bovenkerk van Kampen.
Dit concert is live uitgezonden via de reformatorische omroep, Stichting Reformatorische Omroep (RO) maakt programma's voor de hele gereformeerde gezindte en zendt uit via het Internet. Daardoor zijn de programma's met een computer te beluisteren in Nederland en in het buitenland. Verder zijn de programma's zonder computer te ontvangen met een Internetradio, via de Kerktelefoon (Audioserver) en in veel bejaarden- en verpleeghuizen.
De Reformatorische Omroep ontvangt geen subsidie of andere gemeenschapsgelden. Daarom moeten we de kosten samen delen. Wilt u helpen die kosten te dragen? Word donateur voor 2 euro per maand!Met uw steun kunnen zij programma's blijven maken!

Het concert is terug te luisteren op de site van de reformatorische omroep. Klik hier om naar de site van de Reformatorische omroep te gaan.